Geschiedenis is een werkwoord. Een inleiding tot historisch onderzoek (tweede editie).

Geschiedenis is een werkwoord. Een inleiding tot historisch onderzoek (tweede editie).

Leuven, Universitaire Pers Leuven, second edition 2021, revised first edition, 2018; first edition.

 


This is a handbook aimed at first year students in history, introducing them to research methodology and historiography. The handbook is being used not only in Leuven, but also in Brussels and in The Netherlands. It went into reprint after less than two years. 

Van historische kritiek en methode tot de rol van geschiedenis als wetenschappelijke discipline

Dit boek brengt je achter de schermen van het historisch onderzoek. Het maakt duidelijk wat historici doen, hoe ze dat doen, en waarom ze dat doen.

Historici willen antwoorden vinden op vragen over mens en maatschappij in het verleden. Tijdens hun onderzoek moeten ze evenwel een aantal spelregels volgen. Eerst zoeken ze naar getuigenissen uit eerste hand, of dat nu teksten, interviews, beelden of artefacten zijn. Na de kritische doorlichting van dit bronnenmateriaal vergelijken ze hun bevindingen met resultaten van anderen. Ten slotte analyseren ze de historische context in een boeiend geschreven onderzoeksverslag. Daardoor zijn geschiedkundigen voortreffelijke vorsers, verhalenvertellers en schrijvers.

Naast een inleiding op de historische kritiek en methode, reflecteert dit boek op de rol van geschiedenis als wetenschappelijke discipline: wat zijn de trends en debatten in de geschiedschrijving? In hoeverre kunnen historici kennis over het verleden bereiken? En welke rol hebben historici in de maatschappij? Ook hier wordt duidelijk dat geschiedenis een werkwoord is.

 

» Order here